? ??????????????Golden Afternoon? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??24 Grabs Today. 508 Total Grabs.
??????Get the Code?? ?? ?????Purple Flower? ????? ?????? ???Rating: 4.3 (723 Ratings)??24 Grabs Today. 97865 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????Totally Vaycay!? ????? ?????? ???Rating: CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Saturday, November 14, 2009

Kenapa Yea Ramai Org Macam Nih?

Aku tak tau lah korang pernah kena ke tak mcm 'kebiasaan' yg aku kena nih!!
Aku bukan nak puji diri ni la..tp aku ni jenis 'mudah bg org pinjam duit'....
tp tgk gak la kan,
kawan baik : ok la kot! but...
kawan baru kenal :
kdg2 kita byk la soal siasat edisi 9 bagai...
kwn yg aku mmg tak kenal : lagi lah aku tak kan nak offer diri nak bg pinjam duit... carik nahas tu namanya!...

But terjadi 'lagi' pada diri ini...walhal dah byk kali ter'kena'.

Aku sebenarnya sdg menanti duit aku dr si peminjam itu. Dulu masa nak pinjam duit (RM300) hari2 meset aku..klu boleh nak pinjam, jam tu cakap jam tu jugak dapat. Tak boleh lambat smpi hari esok dan tak boleh kurang walau se-sen pon..tetap nak 300 jgk. Sbb bila tiba hari esok, dia akan ke court (bkn court mammorth yea)..makanya klu duit tak cukup..nnt dia di denda 2 kali ganda pulak katanya. Maka tgl balance lagi RM300 utk cukupkan jumlah denda dia tu..tu yg dia sanggup pinjam kat haku..walhal aku dgn dia ni pun baru je kenal.

Yea! utk pengetahuan korang, aku baru kenal dia ni lebih kurang 2 bulan lebih jek. Seandainya dia terlajak masuk blog aku ni..dan baca N3 aku ni..bagus lah kan..Lu Pikir Lah Sendiri nak buat ape simpan duit aku lama2 ye tak??

Hanya dgn meset2 tan...dia kata dia janji akan pulangkan semua duit aku tu bln Nov ni lah...aku pada mulanya berbelah bagi jgk tau, ye lah baru kenal secara face to face pun kan!!..itu ponnn baru sekali berjumpa.. tp oleh kerana dari fizikal, aku tgk dia mmg betul2 sedang di himpit masalah, di tambah lagi byk perkara/musibah yg dia tanggung akhir2 nih...dan aku percaya dia berkata benar!! so, aku percaya akan kata2 manisnya itu.

Maka bersungguh2 la aku nak tolong kawan punye pasal yg dlm kesusahan ni. Aku ingat lg waktu malam gerimis2 aku menapak g bank...wlaupun time dia mintak tu, pertengahan bulan...aku pon bkn nye bergaji ribu riban....setakat mampu aku simpan, aku simpan lah!
Dah tu, aku pon bank-in la ke akaun dia nih sebanyak RM300 secara tutup mata ngkoo! Aku doa jgk moga dia tak lupa janji2 nyer tu...Ye lah, aku ni bkn org senang..RM100 pon sgt berharga bagi aku wooo...sapa nak bagi free2 gitu2 je ye tak??

Bila smpi masa aku patut dpt duit aku tu, dia meset...katanya bayar separuh2 dulu sbb dia nak guna lagi duit tu. Dan dia dah mintak no a/c aku dah...bila dia nak bank-in nnt dia akan bgtau aku. Tapi ngkooo, smpi la dah separuh bulan Nov ni, takde berganjak pon aku punye a/c tuh.. still je ciput segitu..."aikkk!!! senyap jerk..buat buat lupa ke?"

Korang rasa patut ke?? kita bergolok bergadai, bersusah payah nak bank-in kan utk dia 3 ratos.. Time dia mintak dulu tak mau kurang dari 3ratos tapi bila time dia nak pulangkan...bayar separuh2..dah tu bayar yg bulan pertama ni pon dah delay berhari2 dah. Dah tu senyappppp je pulak tu..tak pulak sebok meset2 ngan aku mcm masa dia nak pinjam dulu..kan bagus klu aku dulu cepat2 bg pinjam..dan ko pon cepat2 bayar utang?? kan....

Bila aku dah bg no a/c pon..ko still tak masuk2 kan lg. Kata nak bayar separuh dulu...tak kan nak tunggu aku meset tanya "duit aku bila nak bayar??" kot?? Kang ko kata aku ni tak sabar, kedekut....ungkit2! Tapi bila di diamkan, ko buat2 tak perasan je duit2 aku tu erk?? Klu blh mgkn ko harap biar aku ni lupa ttg duit2 aku tuh....**Mana blh lupa beb! duit aku, aku ada hak..aku nak guna jugak bai!

Kenapa org kebanyakkan nye bersikap macam tu erk? Bila nak pinjam, sanggup tebal kan muka pinjam kat orang yg baru dikenali. Dah tu bila dah di bagi pinjam..liat melekat pulak nak pulangkan balik. Bayar separuh la, bayar 2 bln lagi la...bayar 3 kali laa..bayar tahun depan laa...macam2 alasan!
Time nak pinjam dulu, ko meraih simpati..aku mintak tangguh seminggu pon tak boleh. Klu boleh tu..time cakap "nak pinjam" time tu lah berdesuppp je kita kena kasi duit tu jam tu jugak! tak blh lewat sejam...Macam le aku ni Tokey Balak....banyak duit...juta juta..milion milion!

Tak adil kan?? kita pon serupa je (aku la.. bkn korang!!)... bukan org senang pon...sama je dgn ko! ada duit, ada lah simpanan..takde duit..diam2 sudaaaa!

Cuba time pulangkan tu, ko berdesup je bayar balik di hari yg dah ko janjikan tu..pastu bayar penuh la klu boleh! spt mana masa aku bg ko pinjam dulu..ada ke aku bayar ansur2 ?? tak de kan?? dah tuuuuu???.........

Aku rasa klu ko bayar di hari yg di janjikan....lebih2 lagi bayar penoh teros...kemungkinan besar, di lain hari klu ko sdg di himpit masalah kewangan, mgkn la aku blh bantu lagi kottt!! **mungkin laa..klu ada simpanan lebih ye tak??
Aku rasa sapa2 pon kat sini, murah hati klu hutang nya di bayar secara tepat pada masanya..bayar habis lagi lah dia suker....betol tak kawan2?? setuju??.....
clap clap clappp!! bagusss

Tapi bila dah ter'kena' mcm nih..aku cam dah malas nak bg pinjam lagi dah..baek ko cari "SYKT PINJAMAN KEWANGAN BERLESEN" kot....lagi senang..5K pon dia boleh bg ko pinjam...10k pon boleh.. brapa2 ko nak pon dia blh bagi, takde hal punyer! pergi lah try call "abang2 ALONG" tu, dia mmg menanti kehadiran org yg terdesak nih..

"Saya Ah Long, Saya mau menolong!!".... huhh!

Nota Dak Aspa : Penantian satu penyiksaan........Bila nih? aku nak pakai dah nih...gggrrrr

7 pengkritik terhebat:

watie said...

jangan kasik lagi pinjam kat org mcm tue kecuali memang kawan terapat yg senang nak pulangkan duit kita tue..

buat baik berpada2 buat jahat jangan sekali (eh apa melalut nie)

re = nak hbag!! nak hbag!! tue yg majuk tueeeeeeeee uwaaaa

Aspalela said...

Watie...
macam pernah dgr senikata lagu dari awie Wing's tu....hik hik hikkk!!

oh! h/bag rupanye...apekata pakai h/bag Barbie punye..Cik Mya pon blh pakai..mama mya pon boleh pakai...ekekekekke!!

Aspalela said...

macam2 alasan ko beri ye..bila dah ber delay2 hari tertangguh! Namun jwpn nye pon masih menggusarkan aku...nnt smpi masa ko tak bayar lagi...hishh!
tsk tsk tsk!!

mamarempit said...

ko ni muwah ati beno...

cutecida said...

huk alooor baru kenal 2bln dh murah ati ek..cam kena tipu je ko pa isk isk isk...nasihat akak kan..call je dia mintak..ni nk dpt gaji kan awal2 ko cal dia tya,klu blh mintak date yg dia leh msuk kan duit tu...mmg geram kan minjam reti bab pulang wat doh je huhuhu..

Aspalela said...

Mama Merempit...
itu ar masalah nyer ma...


Kak Cutecida...
tgk la..ptg karang telipon!

mamarempit said...

pas ni jgn mudah lagi caye kt orang....