? ??????????????Golden Afternoon? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??24 Grabs Today. 508 Total Grabs.
??????Get the Code?? ?? ?????Purple Flower? ????? ?????? ???Rating: 4.3 (723 Ratings)??24 Grabs Today. 97865 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????Totally Vaycay!? ????? ?????? ???Rating: CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Wednesday, July 22, 2009

Susah Sangat Ke Nak Ucap TERIMA KASIH?

Sama tajuk dgn Luth

Terima Kasih....
kerana sudi dtg menjengah dan singgah di blog aku nie...

"Terima Kasih, Thanks, TQ...."
adalah 1 ayat yg ringkas utk disebut...terkadang ia akan keluar dr mulut kita secara tanpa kita sedari...contohnya ketika urusan berjual beli di kedai runcit....atau di pasar2 mlm....

"ini duitnya.....terima kasih..saya jual!" kata si penjual

"sama-sama...saya beli!" kata si pembeli pula....

Semua masyarakat tak kira Melayu, Cina, India.....semua akan menggunakan ayat "terima kasih" dlm dialog kaum masing2.....aku kagum disitu. Dan Alhamdulillah di tempat aku masih lagi tebal ayat "terima kasih" itu diguna pakai..terutama di kedai kecil atau di pasar2....

Tp ada juga yg berat mulut mengucapkan ayat mudah itu....contoh yg plg ketara apabila membuat bayaran di kaunter pasaraya besar....

Aku nak cerita di pasaraya besar tpt aku....kdg2 bila buat pembayaran..takde sepatah haram pon ayat "Terima Kasih" slps selesai urusan jual beli...malah yg sering kedengaran...

"ade Mesra Card?" .."ade Real Reward card?".."ada The Store Card?"

"ada..sekejap ekk"...sambil tercari2 kad..."nah!"

treeettt treeett treeet.....
amek plastik kendian isi2 brg.....kdg2 klu ade kwn2 si cashier tu..dia leh borak2 smbil amek duit kita dan pulangkan bakinya jika ada....itu takpe lah kan, boring jugak klu keje serius sgt...

Tapi bila mana masa pulangkan baki duit atau serahkan brg2 kita......mulut otomatik senyap aje....dan terkadang pembeli pulak yg ucap terima kasih..terima kasih atas sbb apa? mungkin sbb memborong brg di pasaraya mereka....huhuh....rasa terbalik kan???

Lagi 1 ketika berselisih di jln yg kecil terutama di kampung.....spt juga Luth, apabila kereta berselisih, salah 1 kereta mesti akan memberi ruang jln bg memudahkan perjalanan lebih sempurna...Apabila telah diberi laluan..kereta kedua menonong tidak mengangkat tangan atau membunyikan hon tanda mengucapkan terima kasih...apakah perasaan pada si pemandu kereta yg membri jalan itu??? mmmm.....

Jadi selepas ini, sama2 lah kita ucapkan perkatan 2 ayat ini "terima kasih" atau "thanks you", kan sedap hati bila mendengarnya....kemungkinan perkataan itu la yg menghiburkan hati kita dan memberi semangat pada kita utk melakukan sesuatu kerja....

Terima kasih ye kalian semua..sbb sudi baca N3 aku yg ntah ape2 nie....lama tak berhapdet, cam janggal pulak ayat! :P



Nota Dak Aspa : Anak bos aku pon pndai sebut ...."terima kasih"....(anak cina umur 2 tahun tau!)
kagum aku!

19 pengkritik terhebat:

arapink said...

aspa....1st sekali aku nk bg tau "i miss u"

2nd aku nak bg tau...sesiapa yg tak reti nak ucap terima kasih tu kita kene hantar derang ke sekolah semula...belajar subjek Pendidikan Moral...

hehehhe

Aspalela said...

ARA>>> i miss u too ara.... :*

ehehhe..sekolah pendidikan Moral ekk???
betoi betoi betoiii...

cutecida said...

macam² manusia ni kan..apa2 pun terima kasih ye pa update blog leh akak lalu lalang bersihkan lalang hehehe..

Aspalela said...

KAK CUTE>>> Terima kasih kak tolong mesin kan rumpot depan tu haa...semak kemain laahhh...

ekekekke :P

mamarempit said...

mekaseh aspalela...sebab...tetttttttttttt...(biarla rasia)...ekekekek

sue @ ela said...

arapink- kn p skolah blk erk?ahakz

kak kiut - dah nek lalang erk umah dak aspa ni?

aspa - tq (tnpa sbb)

mamai said...

terima kasih, kerana ada update ini entry

Tijah said...

time kasih kerana buat n3 ini. hehehee

atty's said...

tu ler psal..kadang cashier kt kedai makan pun camtu...cam mati laki je muka..senyum idak..tq pun takde.

terimakasih ..

luth textile said...

terima kasih sbb update.. hahahha.. nice!

arapink said...

lupa lak nak ckp...

terima kasih aspa sbb bg ruang kat aku jd 1st komentor utk entry nih...

hehehehe...

Zamz said...

lebih senang cakap tq hehe

s@yangh@sni said...

lum pernah gi pasaraya cam jusco ker tesco ker giant ker carrefour ker..
di mana cashier nyer diam ajer..
walau boring cammaner pun diorang tetap akan cakap "terima kasih, datang lagi"
biasa kedai2 runcit jer yang cenggitu..

tq, sebab bagi aku komen kat sini..

watie said...

lepas nie kena copy ayat nie laa "Terima kasih ye kalian semua..sbb sudi baca N3 aku yg ntah ape2 nie"... terima kasih2 hihihi

ungkep said...

terimakasih,terimakasih, terimaksih, terima kasih, terima aksih, terima kasih,.....
MINGGU TERIMA KASIH...

Aspalela said...

MAMA>>> Sama2 tett ma, kang kita tett lg ekk..TQ tett! heheh

SMAI>>>TQ sbb sudi jwbkan soklan Ara & K.Cute.. :*

MAMAI & K.TIJAH>>>heheh....pemalas pye N3

K.TY>>>keh3.."mati laki"..lawak2

LUTH>>>Trima Kasih jgk sbb idea hang la aku berhapdet! :)

ARA LAGI>>>Sama2 Ara..tiada ara, sipalah pengkomen pertama aku kan..kan..kan?? ;)

ZAMZ>>>Janji sama erti nye ...

YUS>>>Enath, tpt aku klu kdai runcit yg kecik2 yg byk ckp Terima kAsih...

WATIE>>>keh3....plagiat ekk??

BOS>>>sama2 sama2 sama2.....

Kalian semua...sama2 yek! ;)

Noraliza Ramly said...

Terima kasih cinta, untuk segalanya...... ehehehe

watie said...

salam..

bila nak mengupdate nie?? bz ke? sihat ke?

re = saya x main bowling pung.. ngan cik mya jadi penyokong jek hihihi

Aspalela said...

OKLIZ>>> Wahh! ayat2 ko membuatkan seolah2 aku berbaring di atas kelopak2 bebunga nan indah, berguling2 ke kiri ke kanan.... mmmm

WATIE>>> Sebulan sekali je apdet...itu pon dah kira RAJIN BEBENO le tu...hehehhe...

saya sihat sokmo cuma bz skt.